România se porționează nu numai politic și economic. Fotbalul urmează fidel modelul societății din care face parte, iar „guvernul central” (FRF) nu numai că a scăpat de sub control „teritoriul”, dar a ajuns să depindă, din cauza compromisurilor făcute, de micii „baroni” locali.
În județe, președinții organizațiilor locale sunt atotputernici, stăpâni cu drept de viață și de moarte asupra micilor cluburi și asupra arbitrilor din eșaloanele inferioare. Nimeni nu-i poate controla, opri sau contesta. Cazul lui Dănuț Lața, șeful Asociației Județene Timiș, este emblematic despre felul în care merg lucrurile în fotbalul românesc. Culmea e că povestea lui Lața, repetată în multe locuri din țară, seamănă izbitor cu însăși cariera lui Mircea Sandu, marele șef al FRF! Acesta este, de altfel, și motivul pentru care întregul sistem a ajuns într-un punct mort, nereformabil din interior, predispus la abuzuri și incapabil să promoveze valorile.
„Seniorii” locali seamănă cu „Nașul”
Mircea Sandu s-a bucurat mereu de sprijinul conducătorilor de asociații județene, ale căror voturi au o pondere însemnată în alegerea președintelui FRF. Luând modelul stăpânului de la Casa Fotbalului, pe care l-au și votat în masă la ultimele alegeri, acești șefi ai fotbalului mic își creează, în propriile județe, o oligarhie și un cadru (adesea în contrast chiar cu legile FIFA, UEFA sau FRF) care să-i apere de eventuala opoziție. Dănuț Lața, ajuns șeful fotbalului din Timiș în 1991, poate fi numit, din acest punct de vedere, un baron local. La zece ani de la învestirea sa în funcție, în 2001, AJF Timiș s-a ales cu un nou Statut, aflat și acum în vigoare. În această „Biblie” a asociației scrie că oricine vrea să devină președintele AJF trebuie să îndeplinească opt condiții.
Reguli absurde
Nu numai că regulamentul este restrictiv (pentru a candida la FRF este nevoie, de exemplu, să îndeplinești doar patru condiții), dar pe alocuri devine chiar absurd! Unele reguli sunt firești, dar altele elimină, practic, concurența. De exemplu, nu poți intra în cursă cu Lața dacă nu i-ai fost subordonat cel puțin patru ani! O altă condiție este aceea de a fi fost arbitru divizionar. Nici măcar actualul președinte nu îndeplinește această cerință! Sunt reguli abuzive fie și numai pentru că, în ultimă instanță, Lața își poate aduce numai oameni fideli și, de asemenea, poate concedia orice angajat al AJF înainte ca acesta să împlinească patru ani în slujba „stăpânului”, pentru a deveni „apt” să candideze.
„Nu îmi spune mie federația ce să fac!”
În aprilie 2008, FRF le-a cerut asociațiilor județene să își revizuiască legile „în sensul armonizării și alinierii acestora cu prevederile Statutelor și Regulamentelor FRF”. Dănuț Lața a ignorat ordinul: „Fiecare AJF e de sine stătător! Nu îmi spune mie federația ce să fac, pentru că nu îmi face ea munca mea. Nu am schimbat Statutul, și uite că nu ne-au sancționat cu nimic!”. „Baronul de Timiș” consideră condițiile impuse în 2001 drept decente: „Nu poate să vină să candideze un om de pe stradă. Dacă alții sunt mai buni, să vină ei să adune două treimi dintre membrii afiliați și să schimbe statutul! Eu nu am reușit să îi strâng pe toți la un loc”. Întrebat dacă la alegeri va aduna două treimi dintre membri, „Nașul” din Timiș a dat un răspuns elocvent: „Vom reuși. Îi mobilizăm!”
Valentin Igna vrea să facă un „puci”
Valentin Igna, fiul lui Ioan Igna, președintele CCA, ar pofti la postul lui Lața și ar vrea să candideze împotriva actualului șef la alegerile din 27 februarie. Igna junior îndeplinește toate cerințele, mai puțin una: nu a îndeplinit vreo funcție în AJF timp de patru ani. Șicanele pe care le întâmpină Valentin Igna în lupta cu „guvernul” seamănă cu cele pe care le-au avut Gică Popescu și Constantin Iacov când au vrut să-l concureze pe Mircea Sandu la șefia FRF. „Le-am cerut celor de la AJF, acum zece zile, un tabel nominal cu membrii afiliați. Nu l-am primit nici acum”.
Nu îmi spune mie federația ce să fac, pentru că nu îmi face ea munca mea. Nu am schimbat Statutul, și uite că nu ne-au sancționat cu nimic!
Dănuț Lața
Selejan, „nemuritorul” fotbalului arădean Nicu Selejan este șeful AJF Arad din 1991 și, chiar dacă are 80 de ani, vrea să mai prindă un mandat, la alegerile din luna mai! Fost militar de carieră, Selejan a postat la începutul acestui an un comunicat pe site-ul AJF Arad prin care își exprima sprijinul necondiționat față de Mircea Sandu, subliniind că este impresionat de condițiile avute la întâlnirea cu reprezentanții FRF, la Brașov. Deși regulamentul îi interzice, Selejan este membru PDL.
Mihu te scapă de „roșu” cu doar 50 de lei! Și Vasile Mihu face parte din clubul select al președinților AJF „eterni”, fiind la conducerea AJF Constanța de 20 de ani. A fost în centrul atenției în vara lui 2008, când forul patronat de el a decis, prin vot, ca jucătorii care primesc cartonaș roșu să poată evolua în etapa următoare dacă achită 50 de lei!
Respins pentru că a făcut facultatea în trei ani! În Dolj, pe 19 decembrie 2009 a fost reales Nicu Neagoe, ajuns la al treilea mandat de patru ani. Neagoe a fost singurul candidat. Opozantul său, Silviu Bogdan, n-a fost lăsat să concureze pentru că a terminat facultatea în trei ani! Dintre condițiile pentru candidații la șefia AJF Dolj: să fie absolvenți (licențiați) ai unor instituții de învățământ superior – cursuri cu durata de cel puțin patru ani; să aibă o vechime efectivă de minimum patru ani în domeniul conducerii și organizării activității fotbalistice. Candidatul unic din Giurgiu, coleg cu „Nașul” Viorel Leșeanu împlinește 60 de ani în ziua alegerilor la AJF Giurgiu, care vor avea loc pe 20 februarie. Pentru a treia oară consecutiv este candidat unic, nimeni nedorind să se pună rău cu el. Pentru cei care se întreabă de ce, facem o singură precizare: a fost coleg de echipă cu Mircea Sandu, la Sportul Studențesc…
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER